Végtelen nyaralás Máltán

Lakásvadászat

2016. június 13. 10:51 - kittka

avagy minden hirdetés kamu...

A lakáskeresés akár lehetne egyszerű is Máltán, hiszen rengeteg nagy ingatlaniroda van jelen a szigeten, amelyek a weboldalaikon jobbnál jobb lakásokat hirdetnek. Csakhogy, minden ami a weblapon látható már rég nincs meg. Az ingatlanpiac olyan mértékben pörög, hogy már nem is próbálják meg naprakészen tartani a kínált lakásokat.

A megoldás az, hogy az ember email-ben vagy személyesen felveszi a kapcsolatot TÖBB ingatlanügynökséggel is. Azért kell több, mert valójában sajnos nem túl nagy a választék, mindent ami jó elvisznek 1-2 nap alatt. Ezért azt is érdemes megfogadni, hogy ha egy hely nem csak "elmegy", hanem "hmm, itt szívesen laknék" kategóriába esik, akkor rögtön ki is kell venni, még ott a helyszínen igent kell mondani rá.

Érdemes minden paramétert megírni/elmondani rögtön az elején, kezdve a maximum kerettel, a lakás körülbelüli várható helyével (melyik városokban, vagy esetleg mihez legyen közel, munkahely sétatávolságban legyen, stb.), szobák száma, modern vagy átlagos bútorozottság, légkondi legyen-e, stb.

Ezután az ingatlanügynök jó esetben tud 1-2 lakást mutatni, amihez el is visz kocsival ingyen és bérmentve. Nincs semmi kötelezettség és többnyire nagyon kedvesek, vissza is visznek ahova kéred, nem vagy magadra hagyva.

Az állatok tartását vagy engedik, vagy nem. Többnyire inkább nem, mert bár állatbarát nép a máltai, de nagyon félnek, hogy a kutya/macska megrongálja a bútorokat vagy a falat. Nekünk van egy kis hüllőnk, őt sikerült elfogadtatni, hiszen nem egy olyan állat ami nagy kárt tud okozni, így belekerült a szerződésbe, hogy lakhat velünk.

A lakások felszereltsége változó. Alapvetően mind bútorozva kerül kiadásra "teljesen" felszerelve. Ez azt jelenti, hogy elvileg adnak ágyneműt, huzatot, törülközőt, edényeket, tányérokat, poharakat, stb. A valóságban ez egy nagyon minimum szintet jelent az esetek többségében, azért egy rendesen működő háztartáshoz be kell szerezni ezt-azt. A mi lakásunkban szerencsére van mosogatógép, de ez volt az egyetlen amiben láttam. Mosógép és hűtő mindenhol van, az újabb lakásokban modernebb, energiatakarékosabb, a régiekben egy kicsit korosabb darabok.

A lakásokba nincs bevezetve a gáz, ha villany helyett gáztűzhely mellett döntött a tulaj, akkor az erkélyen tárolt palackból szerzi a hozzávaló anyagot. Azt hallottam, hogy nem túl nehéz kicserélni, hozzák kocsival az új palackokat és elviszik a régit.

A rezsi költségek kb. az otthonihoz hasonlóak.

Amennyiben sikeres a keresés és megvan a lakás amire vágytunk, akkor jön a szerződéskötés, az ügynök díjának kifizetése, ami a legtöbb esetben a havi lakbér fele. A tulajdonos általában 1 hónap kauciót és az első hónap kifizetését kéri szerződéskötéskor. A kifizetés esetünkben átutalással történt, nem kellett több száz euróval a zsebünkben menni lakást nézni. Általában 12, ritkább esetben 6 hónapos szerződést iratnak alá a bérlőkkel.

A szezon kezdete előtt és közben nehezebb lakást találni, mert egyrészt ki tudják hetente annyiért adni, mint amennyi normál esetben egy hónap, másrészt jönnek az angol nyugdíjasok, akik egész nyárra ideköltöznek. Akinek április végétől kell kb. novemberig lakást keresnie, annak igencsak nehéz dolga lesz, valószínűleg drágábbat és kisebbet fog kivenni, mint amire először gondolt.

Az árakról nagyon sokat nem tudok mondani, csak a saját tapasztalataink alapján. Birkirkara egy picit olcsóbb, kb. havi 100 EUR-val, mint máshol, de ott nincs tenger. Ott elfogadható 2 hálószobás lakást 700-750 EUR/hónapért láttunk. Gzira is megfizethető, ha szeretnél a vízhez közelebb lakni, de sajnos Sliema és Ta'Xbiex elég drága. Az árakban nincs nagy különbség az 1/2/3 hálószobás lakások között, lehet érdemes egy nagyobbat kivenni, hogy a látogató családtagok és barátok is kényelmesen elférjenek.

Összefoglalva az egész egy nagy szerencsejáték és sokat kell menni utána, sok lakást meg kell nézni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegtelenmalta.blog.hu/api/trackback/id/tr338800658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása