Végtelen nyaralás Máltán

Vallás, egy mise és a közbiztonság

2016. július 10. 10:40 - kittka

Málta egy nagyon vallásos sziget. Állítólag annyi templom van ezen a kis szigeten, hogy minden napra jut egy. Ezt még nem ellenőriztem le, de néhányat már meglátogattunk és azt kell mondanom, hogy fantasztikusan megcsinálták a belsejüket is.

img_5723_copy.jpg

Egyik vasárnap Vallettában sétáltunk, amikor belefutottunk egy templomba ahol épp kezdődött a mise. Gondoltuk megnézzük, hogy is zajlik itt az ilyesmi.

Nagy meglepetésünkre úgy kezdődött, hogy egy élő szimfónikus zenekar és egy kórus rákezdett valami komolyzeneinek tűnő darabra. Nem pont ilyet vártunk és azt leszámítva, hogy a zenekar kicsit néha hamiskás volt, nagyon jól csinálták. Maradtunk is kb 10-15 percig, addig megállás nélkül játszottak/énekeltek. Közben bevonult a papok is, de csak egyszer szólaltak meg, akkor is olyan volt, mintha valami közérdekű információt közölnének, majd folytatta a zenekar és a kórus.

Azt hallottam, hogy Máltán azért is olyan alacsony a bűnözési ráta, mert a vallásosság miatt az értékrendjük is kicsit jobban a helyén van. Ezt nem tudom mennyire igaz, de mindenesetre itt nincs nyólcker, nem ütik le az embert éjjel az utcán. Nem különösebben izgulják túl az ajtózárakat, nincs 10 ponton záródó, szuperkulcsos zár az ajtókon és az autókba is simán bent hagyják a dolgaikat, senkinek nem jut eszébe egy bentfelejtett GPS miatt feltörni.

Amikor lakást kerestünk naív magyar módjára megkérdeztem az ingatlanügynököt, hogy mégis melyik az a környék ahova biztosan ne költözzünk, ahol gond lehet esténként. Nézett rám nagy boci szemekkel, majd mondta, hogy nem én vagyok az első külföldi aki ezt kérdezi, és nem nagyon tud nekem mit mondani, nincs ilyen hely Máltán...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegtelenmalta.blog.hu/api/trackback/id/tr538800444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása