Végtelen nyaralás Máltán

A szemét kérdés

2016. július 27. 10:11 - kittka

Na igen, a szemét. Ami egy átlag magyar háztartásban nem egy probléma, hanem egy szükséges teendő. Akkor visszük le a szemetet amikor akarjuk, vagy amikor rá tudunk venni valaki mást, férjet, gyereket, akárkit, hogy csinálja meg.

Máltán ez másképp működik. Az utcákon nincsenek kukák, konténerek, mert olyan szűkek, hogy el se férnének. Ezért a járdára kell kitenni a szemetet, amit az érkező szemetes kocsi elvisz. Érthető, hogy nem szeretnék, ha 7/24 szemeteszsákokkal lenne tele az utca, így kitaláltak egy beosztást, hogy melyik városban mikor viszik el a különböző típusú szemetet.

A szelektív szemét még nem is akkora gond, jobb esetben se a tiszta papír, se az üres műanyag üvegek nem büdösödnek, viszont a háztartási szemét otthoni tárolása már igazi kihívás 30+ fokban. A mi városunkban a szemétbeosztás úgy alakult, hogy hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton viszik a szemetet. Ami úgy tűnhet, hogy elég is, de mégsem...

A hétközbeni háztartási szemétszállítás ideje hivatalosan este 8 óra, azaz a szabály szerint este 7 órakor lehet legkorábban levinni a szemetet. Tehát, ha valaki elmegy vacsorázni, vagy moziba, vagy csak későn ér haza valamiért, akkor ugrott az aznapi szemét szállítás, őrizheti a szemetét a lakáson belül újabb 2 napig. A szombati szállítási időpont a legviccesebb, ugyanis az délben van. Tehát szombaton vagy az ember otthon marad 11-ig, leviszi a szemetet és megy kirándulni, strandolni, vásárolni, akármi, vagy pedig hétfő este 7-ig rajta marad a bűzlő szemét.

Ezekkel még eddig sikerült is együtt élni, viszont az igazi gondot az okozta, amikor elutaztunk az egyik pénteken. Ugyanis utoljára szerda este tudtuk levinni a szemetet. Tehát onnantól kezdve büdösödő-szemét-tilalom volt érvényben, mindent ami bebüdösödhet a távollétünk alatt egy zacskóban gyűjtöttünk, amit az utcai szemetesbe (szerencsére pont van egy a házunktól nem messze) dobtunk induláskor.

Amennyiben most azon gondolkodsz, hogy miért nem visszük le a szemetet akármikor vagy hagyjuk a másik háza előtt, ennek két oka van. Egyrészt itt nem illik ilyet csinálni, másrészt amíg nem tudtuk hogy működik a szemétszállítás, előfordult, hogy rosszkor vittük le a szemetet. Ennek egy levél lett az eredménye az önkormányzattól, amiben megkértek, hogy amennyiben nem szeretnénk büntetést fizetni, legyünk olyan kedvesek követni az általuk kitalált menetrendet... :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegtelenmalta.blog.hu/api/trackback/id/tr308807320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása