Végtelen nyaralás Máltán

Hol is laksz?

2016. augusztus 01. 10:24 - kittka

azaz vannak városok Máltán?

Mindenki megtanulta az iskolában, hogy Málta fővárosa Valletta. Aztán ránéz a térképre és nem találja Vallettát, csak egy csomó nagyon furcsa nevű feliratot lát. Amikor megkérdezik hova költöztél és azt mondod Gzira-ba, akkor meg jönnek a lesajnáló tekintetek, hogy szegénynek vidékre kellett költözni, nem is a fővárosban lakik.

Szóval Máltán tényleg vannak városok, legalábbis voltak, de már úgy egybe nőttek, hogy igazából már csak "central area"-nak hívják a központi részt, amiben Valletta mellett még rengeteg más város is benne van. Inkább úgy tekintek a városokra a központban, mint kerületekre, hiszen az ember kilép az utcára, megy 50 métert és már egy másik "városban" van és ezt is csak onnan tudja, mert táblákkal jelzik.

Egy 1920-as térkép, ahol még látszik, hogy tényleg különálló városok alkották Máltát: 

 

Manapság Valletta már alig lakott, inkább már csak túrista látványosság. Az is összezavarhatja az ide látogatót, hogy itt nincs helyi és távolsági busz, az egész szigetet ugyanaz a busztársaság látja el. A központi részről kimenve természetesen még vannak különálló városok, amik európai szemmel nézve inkább faluk lennének.

Arra jutottam, hogy amennyiben legközelebb valaki megkérdezi, hogy Vallettában lakunk-e, annak úgy fogom elmagyarázni a dolgot, hogy Vallettában lakni olyan, mintha Budapesten a Várban laknánk. Lehetséges, van aki ott lakik, de nagyon kevesen és főleg túristákkal van tele a hely, a központ nem ott van. Talán így érthetőbb lesz, hogy milyen a főváros errefelé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegtelenmalta.blog.hu/api/trackback/id/tr638806696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása